בשלב הזה נשאלות שתי שאלות חשובות מאד: הראשונה היא איך לדעת שהמזוזה כשרה והשנייה היא האם ניתן לבדוק זאת בעצמנו. ובכן, מיד נענה על התשובה לשאלות האלו יותר בהרחבה, אך ככלל נגיד שניתן לבדוק מזוזה בעצמנו, מה שמצריך ידע רב יותר שכן כל טעות עשויה להוביל לפסילה של המזוזה ושמנגד ניתן לבדוק מזוזה בעזרת סופר סת”ם המתמחה בבדיקת מזוזות, וידע להגיד בקלות אם המזוזה תקינה וכשרה.
מה בודקים במזוזה?
בבדיקת מזוזה צריך לשים לב לכמה דברים חשובים. ראשית חשוב לוודא שמדובר בקלף עור ולא בנייר רגיל, ניתן להרגיש זאת על ידי מישוש עדין של הקלף. לאחר מכן יש לבדוק שהאותיות אכן כתובות עם קולמוס ודיו בכתב יד ולא מודפסות, מה שניתן לעשות גם כן על ידי מישוש. אותיות מודפסות לא יורגשו במגע היד בעוד כתב שנכתב עם קולמוס יהיה בולט ובהחלט יהיה ניתן לחוש בכך. יש לוודא בנוסף באמצעות העין שהקלף מכיל “שרטוט” – חריצים המסמנים את השורות בהם יש לכתוב את הפרשיות.
לאחר הבדיקה הראשונית הזו, יש לבחון את הכתב יותר לעומק ולבדוק:
- כי מדובר בכתב סת”ם ולא בכתב רגיל.
- שאין אותיות מחוקות או מרוחות.
- שכל האותיות מוקפות בגוויל (קלף) מכל עברן.
- שאין קרעים או נקבים בקלף בסמוך לאחת האותיות.
- האם אותיות מסוימות נוגעות בקצה הקלף ולא מוקפות על ידו באחד הצדדים.
- שאין אותיות סדוקות או שבורות.
- כל המילים רשומות בצורה מדויקת וזהה לדרך כתיבתן בספר תורה.
במרבית המקרים בהם אחד או יותר מהתנאים הללו לא מתקיימים במלואם, המזוזה לא תהיה כשרה ועל כן תהיה פסולה לשימוש. בנוסף יש בדיקות מעמיקות יותר שצריכות להיעשות כמו צבע הדיו, תגים המחוברים לאותיות ומילים היוצאות מחוץ לשורה.
איך בודקים מזוזה - סרטון הסבר
בדיקת מזוזה אצל סופר סת”ם או בדיקה עצמית?
אם כך אפשר לראות כבר שבדיקת מזוזה היא עניין מעט מורכב וחשוב לדעת לעשות את זה כמו שצריך. בדיוק בגלל זה רבים מעדיפים לפנות אל סופר סת”ם מומחה שיבצע את הבדיקה בעבורם. העברה של המזוזה לבדיקה אצל סופר סת”ם מצריכה קביעת מזוזה זמנית ועל כן השירות המועדף הוא בדיקה של סופר סת”ם שמתבצעת על המקום בבית.
- בדיקת מזוזה באופן עצמאי – מה דורשת מאיתנו בדיקה עצמית ומה צריך לעשות: כפי שפירטנו קודם לכן, ישנם דברים רבים שצריך לבדוק במזוזה. נוסף לכך, אם נתקלים בליקוי כלשהו, אי אפשר להחליט לבד אם המזוזה פסולה או שניתן לתקן אותה, ובמקרה כזה יש לקבל אישור מסופר סת”ם. על כן מומלץ למי שאינו מומחה, לפנות מלכתחילה לסופר סת”ם כדי לא לטעות ולא להתגורר בבית עם מזוזה שאינה כשרה.
כל כמה זמן צריך לבדוק מזוזה?
במצבים רגילים, יש לבדוק את המזוזה אחת לשלוש שנים. נוסף לכך, יש כאלו הבודקים את המזוזה פעם בשנה בחודש אלול לקראת ראש השנה ובהחלט מומלץ לבדוק את המזוזות בבית כשמתרחשים אירועים חריגים כמו מצב רפואי מסוים, כשמעוניינים לשפר את המצב הכלכלי או שישנה איזושהי תקיעות בכל תחום בחיים כמו זוגיות, בריאות, פרנסה וכן הלאה. אחרי הכל, המזוזה שומרת על בתי ישראל מזה דורות רבים ובדיוק בגלל זה אנחנו מתקינים אותה, מנשקים אותה בכניסה וביציאה מהבית ודואגים לשלמותה ולכשרותה תמיד.
לסיכום
אם אתם לא בטוחים איך לבדוק את המזוזה, מומלץ תמיד לפנות לאיש מקצוע מומחה שיעשה זאת בעבורכם. ואם כבר החלטתם לבדוק מזוזה אחת בבית, כדאי בהחלט לנצל את ההזדמנות ולבדוק את שאר המזוזות בבית, במיוחד אם הפעם האחרונה בה עשיתם את זה הייתה לפני זמן רב.
