אנחנו רגילים לראות אנשים דתיים חובשים כיפה על ראשם מדי יום ביומו, בעוד שאנשים חילוניים נוהגים לחבוש את הכיפה במהלך טקסים דתיים כמו חתונה, בר מצווה או לוויה. אבל האם שאלתם את עצמכם מה עומד מאחורי מנהג חבישת הכיפה? במאמר זה תגלו מה מקור המנהג ומהן הסיבות לחבישת כיפה על הראש.
מה היא כיפה?
כיפה היא פיסת בד, עגולה בדרך כלל, שאותה גברים דתיים נוהגים לחבוש על ראשם כסימן ליראת שמיים. כיסוי הראש היה נפוץ כבר בעת העתיקה, והכוהנים היו מחוייבים לחבוש מגבעת לראשם בזמן שעבדו בבית המקדש. בעבר היה נהוג לחבוש כיפה רק בזמן תפילה או עיסוק בפעילות רוחנית ולא הייתה רווחת מחוץ לבית הכנסת. חבישת הכיפה במהלך כל שעות היום הפכה להיות מנהג נפוץ רק לאחר פרסום ההלכה בשולחן ערוך בשנת 1565.
חבישת כיפה – המקור ההלכתי
חבישת כיסוי ראש הופיע לראשונה בתלמוד בבלי במסכת שבת דף קנ”ו ע”ב: “כסי רישיך כי היכי דתיהוו עלך אימתא דשמיא” – כסה ראשך כדי שיהיה לך יראת שמים. באותה מסכת אף מצוין “אמר רב הונא בריה דרב יהושע: תיתי לי דלא סגינא (תבוא לי טובה על שלא הלכתי) ארבע אמות בגילוי הראש.” (תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף קי”ח, עמוד ב’).
המקור לאמרות האלו הוא בפסיקה שמופיעה ב”שולחן ערוך” לפיה כל אדם נדרש לחבוש כיסוי על ראשו ולא רק בשעת התפילה: “ולא ילך ארבע אמות בגילוי-ראש” (אורח חיים ב’ ו’). הרב ישראל מאיר מראדין כותב בספר שלו “משנה ברורה” שאסור ללמוד תורה ולברך בראש גלוי.
חשוב לציין כי ההלכה אינה מציינת כי חובה לחבוש כיפה, אלא מדברת רק על כיסוי ראש. לכן, מותר גם לחבוש כובע במקום כיפה.
הסיבות לחבישת כיפה
סימון ליראת שמיים
הכיפה נועדה כדי להזכיר לאדם את כוחו של בורא עולם, שירא את השם ויקפיד לשמור על מצוותיו. כאשר אנו חובשים כיפה אנו מצהירים כי אנו מכבדים את הקדוש ברוך הוא, ושאנחנו מחוייבים לקיים את התורה.
סממן חברתי
ישנם סגנונות רבים לכיפות ועיצובים שונים, וכל סגנון מעיד על הזרם ביהדות שאליו האדם משתייך. כך לדוגמה, חרדים נוהגים לחבוש על ראשם כיפה שחורה מקטיפה. יהודים מיהדות התפוצות נוהגים לחבוש כיפה מעור או כיפה העשויה מלבד. בני עדות המזרח הדתיים והמסורתיים נוהגים לחבוש כיפה צבעונית שרקומה בחוטים מוזהבים וכסופים. חסידי ברסלב נוהגים לחבוש כיפה לבנה סרוגה וגדולה שעל השוליים שלה סרוגות המילים: “נ נח נחמ נחמן מאומן”, והדתיים הלאומיים נוהגים לחבוש כיפה סרוגה בצבעים שונים. הכיפה יכולה להיות בצבע אחד, בכמה צבעים ויש כאלו שחובשים כיפה שעליה רקומה היחידה הצבאית שבה הם שירתו או קבוצת הכדורגל שהם אוהדים.
ישנם גם גדלים שונים לכיפה – מ”כיפת אסימון” שהיא כיפה קטנה יחסית ועד כיפה גדולה שמכסה את רוב הראש. גודל הכיפה מעיד גם הוא על הזרם הדתי שאליו האדם משתייך. ניתן לחבוש כיפה בכל גודל, כל עוד מי שמסתכל על האדם יכול להבחין מכל צד בכך שהוא חובש כיפה.
לסיכום
חבישת כיפה תעזור לקרב אתכם ליושב במרומים ולכבד את המעמד בעת התפילה והטקס הדתי. תוכלו למצוא מגוון רחב של כיפות בכל הסגנונות, הצבעים והגדלים, וכל כיפה תאפשר לכם לבטא את האמונה וההשתייכות הדתית שלכם.