אם בוחנים לעומק את עולם המצוות היהודי, רואים שהחוט המקשר בין מצוות ומנהגים רבים הוא הרצון לזכור את ההיסטוריה והדרך שעברנו כעם וכמובן לזכור את הטוב שמעניק לנו לאורך הדורות הקדוש ברוך. את התזכורות הללו מבצעים בדרכים שונות בחיי היומיום שלנו, החל מהתפילות הבסיסיות ביותר, דרך חגי ומועדי ישראל ועד לאירועים מיוחדים בגלגל החיים היהודי כמו בר המצווה והחתונה. לצד כל אלו קיים אחד המנהגים העתיקים ביותר של הנחת התפילין. אם תמיד תהיתם מהן בכלל התפילין, מה החשיבות שלהן ומהן הלכות התפילין העיקריות – כאן תמצאו את כל המידע החשוב בנושא.
מהן תפילין?
תפילין הן בעצם תשמיש קדושה יהודי העשוי מעור ומכיל בתוכו קלף שעליו רשומות ארבע פרשיות מהתורה. על פי ההלכה את התפילין מניחים בשעות היום בימות חול וזוהי מצווה המצווה על גברים בלבד. כיום נהוג להניח תפילין במהלך תפילת שחרית ולעתים גם בתפילת מנחה במהלך ימי צום. התפילין מכילות שתי יחידות נפרדות – תפילין של יד ותפילין של ראש. בניגוד למצוות אחרות אליהן מחנכים ילדים כבר מגיל צעיר, הנוהג כיום הוא הנחת תפילין החל מגיל המצוות, מה שהפך את המנהג לכזה המזוהה עם חגיגת בר המצווה.
חשיבות התפילין וקדושתן
התפילין נחשבות לתשמיש קדוש ביותר בגלל הפרשיות מן התורה הנמצאות בתוכן (בדומה למזוזה). על פי ההלכה, מי שמניח תפילין חייב להקפיד על משנה זהירות על מנת שלא לפגוע בקדושתן, וזו אגב הסיבה מדוע מדובר על מצווה שמתחילים לקיים מגיל המצוות ואילך ולא מוקדם יותר. כמו כן קובעת ההלכה כי בעת הנחת תפילין אין להיכנס לחדרי רחצה או שירותים ואין להניחם על גוף שאיננו נקי מחשש לפגיעה בטוהר שלהן. בנוסף אסור לשחרר גזים במהלך קיום מצוות הנחת תפילין.
הלכות התפילין העיקריות
איסור הסחת הדעת
אחד האיסורים העיקריים הנוגעים להנחת התפילין נקרא איסור הסחת דעת. כלומר – בעת מצוות הסחת תפילין המחשבה שלנו צריכה להתרכז בקיום המצווה ולא בדברים אחרים. במהלך השנים הנושא החשוב הזה היווה מקור ללא מעט מחלוקות. כיום מקובל להתייחס למונח הסחת דעת כמחשבה על דברים טמאים כמו יחסי מין או מחשבות ליצניות ושובביות. כלומר, ההלכה מכירה בכך שבמהלך קיום המצווה אנשים עשויים להיות טרודים במחשבות יומיומיות כגון טרדות בעבודה או עניינים הקשורים במשפחה והציווי הוא לקיים את המצווה בכל מקרה.
שבת ויום טוב
התפילין הן למעשה אות ותזכורת לקשר בין העם היהודי לקדוש ברוך הוא. על כן חל איסור להניח תפילין בשבת ובימים טובים (חגי ומועדי ישראל) מפני שאלו מהווים בפני עצמם את אותה האות והתזכורת לקשר עם הבורא. מעבר לכך מציינת ההלכה כי מי שמניח תפילין בשבתות וימים טובים כאילו איננו מבין את המשמעות והקדושה של הימים הללו.
נשים בתפילין
על פי הנוהג נשים אינן מחויבות בהנחת תפילין כלל. האיסור להנחת תפילין הוא איננו איסור מדאורייתא אך זהו מנהג שהשתרש עם השנים וכיום זהו הנוהג המקובל במרבית הקהילות היהודיות בארץ ובעולם.
תפילין של רבנו תם
תפילין של רבנו תם (נכדו של רש״י) הן למעשה תפילין בהן סדר הפרשיות שונה מהתפילין הרגילים המוכרים. ישנם יהודים המאמינים בסדר הזה וברבות השנים הנושא הזה היווה מחלוקת רצינית למדי. כיום נהוג לקבל את התפילין של רבנו תם, אך מרבית הפוסקים אומרים שיש להניח ראשית את התפילין הרגילות כדי לצאת מידי חובת המצווה ורק לאחר מכן להניח את התפילין של רבנו תם.
גויים ותפילין
ככלל על פי ההלכה, אין לגויים לגעת בתפילין ובספר תורה. עם זאת כיום מקובל שבמקרים כאלו אין התפילין ותשמישי קדושה אחרים יחשבו כפסולים אלא אם כן נגעו בהם בידיים מלוכלכות. הדבר הזה עשוי להישמע כשולי אך זוהי בהחלט סוגיה רלוונטית לרבים ביומיום. למשל, מה עושים כשמדובר על אדם סיעודי שרוצה להניח תפילין ויכול לעשות זאת רק בעזרתו של המטפל שלו שאיננו יהודי? מרבית הרבנים כיום יתירו זאת ובלבד שתקוים מצוות הנחת התפילין.
הלכות הנחת תפילין
לאחר שעברנו על הדקויות של הלכות התפילין העיקריות, הדבר הבא שחשוב ללמוד הוא הנושא של סדר הנחת תפילין. כמובן שקיימים שינויים בין זרמים שונים ביהדות וקהילות כאלו ואחרות, אך התהליך העיקרי הוא פחות או יותר דומה.
זמני הנחה
כאמור – תפילין יש להניח תמיד בכל יום חול. אין להניח תפילין בשבת, ימים טובים ובחול המועד.
סדר הוצאה
ראשית יש להוציא החוצה את התפילין של היד. אם מוציאים קודם לכן את התפילין של ראש יש להניחם בצד ולהוציא קודם לכן את התפילין של יד.
כבוד התפילין
על פי הנוהג יש לנשק את התפילין בעת שמוציאים אותן מן שקית ולפני שמחזירים אותן.
איסור חציצה
יש להקפיד שאין כל חציצה שהיא בין התפילין לבין העור. בגלל זה חשוב להסיר שעונים, טבעות, צמידים וכל דבר אחר המהווה חציצה שכזו. במקרים של תחבושת על היד או על הראש בעקבות פציעה יש להתייעץ עם הרב לגבי הנחת התפילין.
סדר הברכות
לאחר הנחת התפילין על הזרוע לפני קשירת הרצועות יש לומר את ברכת הנחת התפילין. מיד לאחר מכן יש להניח את התפילין של ראש ללא הפסקה בין השתיים. את הנחת התפילין נוהגים לברך ולהשלים בעמידה.
כיוון הרצועות
חשוב לשים לב כי בעת ליפוף רצועות התפילין, הן של תפילין של יד והן של תפילין של ראש – הצד השחור הוא זה שצריך להיראות כלפי חוץ.
איסור כניסה לשירותים וחדרי רחצה
בעת הנחת תפילין חל איסור מוחלט להיכנס לחדרי רחצה וחדרי שירותים וכן יש להימנע מהפחת גזים כדי לשמור על קדושת התפילין.
לסיכום
התפילין הן אחד מתשמישי הקדושה העתיקים והחשובים ביותר ביהדות. מדובר על תשמיש יוקרתי העשוי מעור איכותי ומשובח ומכיל בתוכו כתבי קודש – פרשיות מהתורה שנכתבו על פי כלל ההלכה על ידי סופרי סת״ם מקצועיים ויראי שמיים. התפילין מהווים תזכורת עבור כל אדם יהודי בימי חול לקשר הקדוש של עם ישראל עם הקדוש ברוך הוא. זהו בהחלט דבר חשוב בזמנים הללו מפני שמירוץ החיים בימות השבוע בהחלט עשוי להרחיק את הנפש שלנו מקרבה לקדוש ברוך הוא. בהחלט חשוב ומעניין להכיר את הרקע ההיסטורי למצווה, את הלכות התפילין המרכזיות ובפרט את הלכות הנחת התפילין. נכון, לא כל אדם יהודי מקפיד על הנחת תפילין מדי יום כפי שמצווה ובמקרים הללו זה בהחלט בסדר גמור לעשות זאת מדי פעם באופן מזדמן, בין אם בבית, בבית כנסת או בעמדה אקראית של שליחי ציבור המציעים לציבור הרחב לקיים את מצוות הנחת תפילין. אלו שעושים זאת גם אם באופן הזה מעידים על החיבור המיוחד ואווירת הקדושה שהם חלק בלתי נפרד מהמצווה ובהחלט אין כל פסול מלעשות זאת מפעם לפעם.