אם לא שמעתם על אף אחד מהדברים האלה עד עכשיו זה ממש בסדר. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן וננסה לעשות קצת סדר בדברים ולהסביר איך מתבצעת קביעה נכונה וכשרה של המזוזה עם מידע חיוני לנשים וגברים בכל נקודה בסקאלה של הזיקה לדת.
האם לקבוע מזוזה בכל חדר בבית?
בגדול, יש להתקין מזוזה בכל פתח ופתח בבית מלבד בחדרי שירותים וחדרי אמבטיה ואין צורך להתקין מזוזה בפתחים של חללים בגודל קטן משני מטר על שני מטר. נוסף לכך, צריך להתקין מזוזה גם בפתחים ללא דלת. כמו כן, בפתחים ללא משקוף אין להתקין מזוזה.
אם רכשתם בשלב ראשון רק מזוזה אחת, טוב לדעת שאפשר לקבוע אותה קודם כל בפתח הבית הראשי (לפני שמתקינים את שאר המזוזות), אבל חשוב מאוד לברך בנפרד על המזוזה הזאת ועל המזוזות שיותקנו לאחר מכן. באופן כללי חשוב לזכור שאם מתקינים מספר מזוזות באותו הזמן מספיק לברך פעם אחת, אבל כל קביעה נוספת מצריכה ברכה משלה. לאחר שהתקנתם את המזוזה או את מספר המזוזות אפשר להתחיל בברכה.
תפילת קביעת מזוזה (הברכה לקביעת המזוזה)
בהתאם לעדה ולמסורת בבית בו מתקינים את המזוזה, יש להניח להתקין אותה במאונך או באלכסון על משקוף הדלת. לפני שמקבעים אותה יש לומר את הברכה:
“בָּרוּךְ אַתָּה אֲ־דֹנָי אֱ־לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִיוָנוּ לִקְבּוֹעַ מְזוּזָה”.
יש כאלו הנוהגים להוסיף את ברכת “בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְמַן הַזֶּה”.
כאמור, גם נשים יכולות לברך ולהתקין מזוזה ואף אין צורך במניין, אך לא ניתן לברך לפני גיל מצוות וחשוב להקפיד על כך.
מתי חשוב לברך על מזוזה מחדש?
ישנם מצבים בהם הותקנה כבר מזוזה על משקוף הדלת ולאחר זמן מה מתברר כי נעשו ליקויים בהתקנה, למשל התקנה מתחת לשליש העליון של המשקוף או סדר לא נכון של ההתקנה והברכות. במקרה הזה יש להסיר את המזוזה, להתקין אותה מחדש ולברך בשנית. עם זאת, היה ונמצאו ליקויים במזוזה עצמה, כמו טעויות כלשהן שנעשו בכתב (כאלו הניתנות לתיקון בלבד) והתיקון נעשה באותו היום, אפשר להחזיר את המזוזה למקומה ואין צורך לברך מחדש על הקביעה שלה. עם זאת כאשר התיקון נעשה לאחר יום או מספר ימים יש צורך לברך מחדש בעת קביעת המזוזה.
חשיבות בדיקת קלף המזוזה בעת קביעת המזוזה
לפני ההתקנה, חשוב מאד לבדוק את תקינות המזוזה. ליקויים בקלף, באותיות או בכתב עצמו, יהפכו במרבית המקרים את המזוזה לפסולה או לא כשרה, מה שעל פי האמונה יבטל את ההגנה על הבית ועשוי להביא ללא מעט רעות חולות. באופן כללי מה שיש לבדוק הוא את תקינות הקלף ואת החריצים לכתיבת השורות שיצרו בו (יש מקרים שבהם שמים נייר ולא קלף – זה לא כשר), את הכתב שהוא אכן כתב סת”ם ולא כתב רגיל, את המקום של האותיות והרווח ביניהן ואת זה שהן לא מחוקות, חתוכות או מחוררות.
מעבר לבדיקה לפני הקביעה בפעם הראשונה, ישנם כאלה המקפידים לבדוק את המזוזות בכל שנה בחודש אלול לפני ראש השנה או דווקא לפני חג הפסח במקביל לניקיונות. גם אם לא תקפידו על בדיקה שנתית כזאת, חשוב מאד לבדוק את המזוזות לפחות אחת לשלוש שנים ולבדוק שלא נגרם להם נזק שעשוי להתרחש עם הזמן, בגלל פגעי מזג האוויר, הלחות או פגיעות חיצוניות שהתרחשו.
גם למי שלא מקפיד בדרך כלל על קיום מצוות, קביעת מזוזה היא דרך טובה להתחבר בקלות לעולם היהודי והיא בלי ספק מאחדת ומייחדת אותנו בצורה יפה ופשוטה.
איך קובעים מזוזה- שאלות נפוצות
איך קובעים מזוזה?
את קלף המזוזה מגלגלים כך שהאות ש.ד.י תהיה גלויה וכלפי מעלה ומכניסים אותה לתוך בית המזוזה. תוכלו למצוא הסבר מפורט במאמר שלנו בנושא, אך באופן כללי את בית המזוזה קובעים בצד ימין של המשקוף כאשר נכנסים לבית או לחדר. יש למקם אותו בחלק התחתון של השליש העליון בפתח הכניסה. בגב בית המזוזה ניתן למצוא דבק דו צדדי חזק ועמיד אשר נצמד בקלות ובחוזקה למשקוף. ניתן גם לקבוע בעזרת מסמרים אך זה עלול להיות מסובך יותר וגם לפגוע במשקוף. חשוב כמובן לא לשכוח את הברכה לפני שמתחילים.
מה עושים עם מזוזה שנפלה? האם ניתן להשיבה למקומה?
במידה והמזוזה לא הותקנה במקום הנכון במשקוף או בכניסה, או במידה והמזוזה נפלה, ניתן להתקין אותה מחדש, אך יש לזכור ולברך שוב לפני ההתקנה. כמו כן, במידה וגורם הנפילה או לנדנוד של המזוזה הוא ההדבקה, יש לנסות לקבע עם המסמרים.
איך שמים מזוזה לבד על פי ההלכה?
כאשר רוצים לקבוע לבד את המזוזה יש למדוד את גובה הפתח ולסמן את השליש העליון. את המזוזה קובעים על פי העדה: ישר (יוצאי ספרד) או באלכסון (יוצאי אשכנז ומרוקו) ובצמוד לתחתית השליש העליון. לאחר ביצוע כל ההכנות יש לברך ולהתחיל מהתקנת מזוזת הכניסה ולאחר מכן לעבור לשאר החדרים.
האם ניתן לקבוע מזוזה לבד?
כן. כפי שתוכלו לקרוא במאמר כל אדם יכול להתקין מזוזה, גם גבר וגם אישה. במקרה כזה חשוב עוד יותר לוודא כי קלף המזוזה תקין ומונח באופן הנדרש בתוך בית המזוזה. כמו כן, יש להקפיד לעקוב אחרי כללי ההתקנה כך שהכל יהיה כשר ולפי המצווה .
האם מציבים את המזוזה ישר או באלכסון?
עדות המזרח נוהגות להתקין את המזוזה ישר בעוד עדות אשכנז ומרוקו נוהגות להתקין את המזוזה באלכסון. לעתים ההכרעה לגבי אופן הצבת המזוזה קשור למידות רוחב המשקוף, אך בכל מקרה לא תותקן המזוזה לרוחב.
האם מותר להציב מזוזה רק בכניסה לבית?
את המזוזות יש להתקין בכל חדרי הבית אשר גודלם עולה על 2 מ”ר על 2 מ”ר. יחד עם זאת, ניתן להתקין ראשית את המזוזה בפתח הראשי של הבית. במידה ומתקינים את כל המזוזות יחד, ניתן לברך פעם אחת לפני ההתקנה של הכניסה לבית. במידה ושאר המזוזות יותקנו בהמשך יהיה צריך לברך לפני כל התקנה בנפרד.
האם צריך לברך לאחר קביעת המזוזה?
לא, כדי להשלים את מצוות קביעת מזוזה, יש לברך ברכה לפני קביעת כל המזוזות כאשר מתחילים במזוזה של הכניסה: “ברוך אתה ה’ אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו לקבע מזוזה”. לעיתים נהוג להוסיף ולברך את ברכת “שהחיינו”.
מהי מזוזה פסולה ואילו טעויות בקביעת מיקום המזוזה הופכים אותה לפסולה?
במידה ומתקינים את המזוזה במקום לא נכון במשקוף, למשל במשקוף שמאל, לרוחב או במרכז המשקוף, יש להסירה להתקין ולברך שוב. כך גם אם מזוזה לא מקובעת היטב ונוטה לזוז או להיטלטל. במידה וקלף המזוזה פגום או נפגם הוא פסול ויש לתקנו או להחליפו. הדבר יכול להיות בשל טעויות בכתיבה או שחיקה של הדיו או של הקלף עצמו. גם קלף קרוע או הדפס של הברכה אינו תקין ויביא לפסילת המזוזה ולא תמיד ניתן לתקנה. לכן יש להקפיד לבדוק את תקינות המזוזה הקיימת ובוודאי לוודא שרוכשים ממקום מהימן.
האם מותר להציב מזוזה שקועה במשקוף?
כחלק מאפשרויות העיצוב והבנייה המודרניות קיימת כיום אפשרות להתקין משקוף שבו יש שקע מובנה לבית מזוזה. ניתן להשתמש בכך אך יש לזכור להכניס קלף מזוזה כשר ותקין בגודל המתאים, וכן להמשיך ולהקפיד על בדיקת תקינות הקלף לאורך השנים.